Πλήρεις Λύσεις Αστικής Βιωσιμότητας μέσω του «ΠΛΕΙΟΝΗ: ΠΛΕΙΑΔΕΣ Διαδίκτυο των Πάντων»

Ποια είναι τα συστατικά μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης; Για την Yodiwo, έξυπνη είναι η πόλη που παρακολουθεί, προβλέπει και συντονίζει οτιδήποτε αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Με μόνιμο σημείο αναφοράς τον τελικό χρήστη, η εταιρεία δημιουργεί ολοκληρωμένα συστήματα κι εφαρμογές που προωθούν μια ανθρωποκεντρική αστική βιωσιμότητα, ώστε να δημιουργηθούν ταυτόχρονα πιο πράσινες, υγιείς και ασφαλείς πόλεις με την ενεργή συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία αφιερώνεται στην επέκταση νέων κλαδικών ψηφιακών διαδικασιών, εργαλείων και σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογικών λύσεων, κατά τρόπο εναρμονισμένο με ανάλογες δόκιμες πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, γίνεται έμφαση στην πλήρη και συντονισμένη ψηφιοποίηση των δημοτικών κτηρίων και υπηρεσιών με τον τρόπο που εξυπηρετεί τους σκοπούς του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ). Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάθε δήμος καλείται να θεσπίσει αποτελεσματικές διαδικασίες για τη συλλογή και αποθήκευση των απαραίτητων πληροφοριών που απαιτούνται ετησίως για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ευκολία χρήσης αυτών των πληροφοριών και να διευκολυνθεί ο έλεγχος κατά τη διαδικασία επαλήθευσής τους, συμπεριλαμβάνοντας και το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Για αυτόν τον σκοπό, η Yodiwo χρησιμοποιεί προσαρμοσμένους συνδυασμούς τεχνολογιών IoT, Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Εκμάθησης και Edge Computing σε μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης δημόσιων κτηρίων και υπηρεσιών. Η πλατφόρμα αυτή αξιοποιεί παντός τύπου δεδομένα για την αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως η ενεργειακή και περιβαλλοντική διαχείριση με ταυτόχρονη διαχείριση των παγίων και του φόρτου εργασίας των δημοσίων εγκαταστάσεων. Αναπτύσσεται και διατίθεται στους δημόσιους φορείς μέσω του έργου «ΠΛΕΙΑΔΕΣ Διαδίκτυο των Πάντων», ακρωνύμιο «ΠΛΕΙΟΝΗ», μια πρωτοβουλία της ΕΕ στην Ελλάδα. Στόχος του έργο είναι η ανάπτυξη κάθετων λύσεων προς τη δημιουργία μιας κοινής βάσης διαλειτουργικότητας, αξιοποίησης και συνεργασίας όλων των χρηστών.

Η προστιθέμενη αξία της πράξης συνίσταται κυρίως στο γεγονός ότι οι ωφελούμενοι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια σειρά έξυπνων υπηρεσιών που επαναχρησιμοποιούν τα δεδομένα που αποθηκεύονται και αναλύονται από την πλατφόρμα. Επίσης, θα τους επιτρέψει να υιοθετήσουν χαμηλού κόστους πρόγραμμα μετασχηματισμού που οδηγεί σε νέες εξυπνότερες υπηρεσίες σε κάθε επιχειρησιακό τομέα τους, ενώ ο ανοιχτός κώδικας της πλατφόρμας επιτρέπει σ’ αυτήν να φιλοξενεί συνεχώς νέες έξυπνες εφαρμογές σύμφωνα με τις ανάγκες μιας πόλης.
Οι χρήστες έτσι επωφελούνται από την ανάπτυξη ενός πλάνου συνεχούς βελτίωσης της αστικής βιωσιμότητας και την δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος όπου συντελείται αδιάκοπα η ροή πληροφορίας μεταξύ διαφορετικών διαδικασιών περιβαλλοντικής διαχείρισης.